Amppelit täyteen loistoonsa

Amppelit

Ripustettavat tai roikkuvat mehikasvit ovat suosittuja monesta syystä. Ensinnäkin ne ovat esteettisesti miellyttäviä, kun ne roikkuvat amppeleista. Ne sopivat täydellisesti mihin tahansa puutarha-astiaan.

Mehikasvi amppeli -yhdistelmä on niin suosittu, että niitä voi löytää lähes mistä tahansa kaupasta nykyään, ei pelkästään kukkakaupoista. Mehikasveissa on runsaasti luonnetta melkein missä tahansa tilanteessa. 

Amppelit oikeaan aikaan

Kun istutat kesäisiä amppeleita, aloita istutus aikaisin keväällä. Muista kuitenkin pitää kasvit sisätiloissa, jotta pakkaset ehtivät mennä ohi. Voit myös istuttaa amppelit vasta loppukeväällä, kun pakkaset ovat varmasti ohi (tosin Suomessa mikään ei ole varmaa sään suhteen!). Talvikäyttöön tarkoitetut amppelikasvit voidaan istuttaa aikaisin syksyllä.

Mehikasveja moneen makuun

Suosituimpia mehikasveja, joita voi laittaa amppeleihin roikkumaan ovat esimerkiksi:

  • Senecio Rowleyanus 
  • Senecio Herreianus  
  • Senecio Radicans 
  • Aporocactus Flagelliformis  
  • Echinopsis Chamaecereus   
  • Hildewintera Colademononis  
  • Crassula Pellucida Variegata  
  • Sedum Burrito  
  • Sedum Morganianum 
  • Othonna Capensis  

Suosion syynä on myös luonnollisesti se, että kestävät mehikasvit pysyvät ulkona ympäri vuoden. Joskus ne tarvitsevat keväällä vain hellää huolenpitoa ja ravinteita, jotta ne pääsevät taas oikeuksiinsa. Yleensä ne tarvitsevat hyvin vähän vettä.

Mehikasvi-amppeleiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon mm. seuraavia asioita: muista käyttää lankatyyppisiä amppeleita, jotka on vuorattu esimerkiksi sammalella. Kiinteä muovi ei ole níin hyvä valinta amppeleiden vuorauksessa. 

Kun valitset multaa, ota huomioon se, että kevyemmät mullatyypit ovat parhaita. Kun multaan sataa vettä rankkasateen aikana, amppeleista voi tulla hyvin painavia. Täytä kori kuitenkin melko täyteen multaa, sillä se laskeutuu ajan myötä.

Valitsemiesi mehikasvien määrä vaihtelee astian koon mukaan. Jos amppelista tulee kovin täysi, voi aina ottaa liian suuret mehikasvit pois ja ostaa tai tehdä niille uuden amppelin. Kannattaa aina istuttaa köynnöskasvit reunojen lähelle, jotta ne laskeutuvat helposti reunojen yli. 

Kun ripustat mehikasviamppelin, muistathan varmistaa, että se on tukeva. Voit käyttää vahvoja koukkuja ja ketjua. Muista myös varmistaa, että korin ripustuslaite kestää sen painon. Kastele mehikasveja noin kerran tai kahdesti viikossa. Lisää ravinteita satunnaisesti, ei liian usein. Muista myös tarvittaessa leikata kasvit sopivaan muotoon. 

Myös muut kasvit ja kukat ovat amppeleiden ystäviä

Amppeleissa toimivat parhaiten ylipäätään monenlaiset kasvit ja kukat. Monivuotiset kasvit ovat parhaita kasveja amppeleihin, jos haluat, että astiat kestävät useita vuosia, eikä sinun tarvitse istuttaa uusia joka vuosi. Muista, että jotkut perennat eivät kestä pakkasta. Tuo siis nämä lajikkeet sisätiloihin talveksi. 

Fuksiat sopivat erinomaisesti amppeleihin, koska ne ovat sitkeitä, eivätkä ne vaadi paljonkaan huomiota. Yksi fuksioiden tärkeimmistä eduista on se, että ne ovat monivuotisia kasveja. Kylmässä ilmastossa tulee ne pitää kuitenkin pakkaselta pois.  

Auringonvalossa jotkin kasvit ja kukat toimivat amppeleissa erityisen hienosti. Petuniat ovat erinomainen valinta  amppeleihin. Ne ovat esteettisesti kauniita ja ne roikkuvat kauniisti. Petuniat ovat myös melko helppohoitoisia, mutta ne todella tarvitsevat paljon aurinkoa menestyäkseen. Ne pärjäävät hyvin kuumuudessa ja kuivuudessa. Toivotaan siis, että Suomessa on intiaanikesä, kun sellaiset ripustat amppeleihin kasvamaan ja kukkimaan. 

Begoniat ovat suosittuja amppelikukkia, ja ne kukkivat kauniisti koko kauden ajan. Begoniat antavat amppeleihin täyden, roikkuvan vaikutelman. Niitä on usein helppo kasvattaa, ja ne tarjoavat väriloistoa koko kaudeksi.  

Varjossa taas useimmat saniaislajit viihtyvät amppeleissaan. Ne ovat hyvä vaihtoehto varjoisille ja epäsuorasti valaistuille paikoille, koska saniaiset eivät tarvitse paljon auringonvaloa menestyäkseen. Ne sopivat mahtavasti amppeleihin, joskin ne toimivat huonekasveinakin.  

Kun haluat amppeliin kasvin tai kukan, josta ei tarvitse juuri huolehtia, ovat orvokit juuri sellaisia. Ne ovat amppelisuosikkeja, ja niitä saa yksivärisinä tai monivärisinä kukintoina. Ne tuovat Suomessakin iloa syksyn synkille kuukausille, joten ne sopivat hyvin vähän kylmemmillekin ilmoille.