Erilaiset valaistustyypit ja muut valaisun perusteet

led valonauha

Asunnon omistajilla on erilaisia valaistustyyppejä, jotka he voivat valita tarpeidensa mukaan. Eri värilämpötiloilla ja valitsemalla erilaisia valaisimia voidaan saada ihanteellinen valaistus toiminnallisuutta varten, joka myös tekee huoneesta paremman näköisen.

 

Useimmat huoneet tarvitsevat useampaa kuin yhtä valaistustyyppiä ollakseen käytännöllisiä. Valaistusta on kolme keskeistä tyyppiä: yleisvalaistus, työvalaistus ja korostusvalaistus. Jotta valaistuksen saa jokaiselta osin kuntoon, tulisi tätä varten olla käytössä laaja valikoima valaisimia. Yleisvalaistus on ensisijainen valonlähde, jota ihmiset käyttävät ollessaan huoneessa. Jotkin vaihtoehdot niistä eivät kuitenkaan välttämättä ole erityisen kirkkaita. Kodinomistajien on usein valittava useita erilaisia vaihtoehtoja jotta huoneen säännölliseen käytössä on saatavilla riittävä valaistus.

 

Yleisvalaistus on välttämätön, mutta myös työ- ja korostusvalaistus ovat tärkeitä. Työvalo  antaa riittävästi valoa tiettyä tehtävää varten, oli se sitten mikä tahansa, vaikka vain pöydän ääressä istuminen. Korostusvalaistus korostaa huoneen sisustusta ja se sijoitetaan usein niin, että valo osoittaa ylöspäin ja heijastuu katosta. Korostusvalaistus voi sijaita myös sisustuksen takana. Seinävalaisimet ja pöytävalaisimet ovat suosittuja korostusvaloja.

 

Valo sisältää eri sävyjä

 

Jokaisella hehkulampulla on värilämpötila ja värilämpötila voi muuttaa huoneen tunnelmaa huomattavasti. Lämmin valaistus on pehmeän valkoista tai keltaista, kun taas viileä valaistus on usein jopa sinertävää. Lumenit mittaavat, kuinka paljon valoa tuotetaan, kun taas teho mittaa, kuinka paljon virtaa kuluu. LED-lamput kestävät pisimpään ja ne vievät vähiten tehoa. Jos halutaan kytkeä  valaistus älykkääseen kotijärjestelmään, on sellaista varten yleensä ostettava LED-lamput.

 

Hyvä valaistus on olennaisen tärkeää, jopa terveyden ja unirytmin vuoksi. Ihmiset ovat tottuneet näkemään kirkasta päivänvaloa varhain aamulla. Aamuvalkean sinertävä sävy saa mielen virkoamaan ja auttaa säätelemään mielialaa. Päivän edetessä luonnonvalo muuttuu keltaisemmaksi ja oranssiksi, ja tämä auttaa ihmisiä vähentämään vireystilaansa ja energiatasoaan. Näin ihminen valmistautuu lepoon. Huono valaistus voi saada aikaan unettomuutta.

 

Toki jokainen saa valita kotiinsa minkälaisen valaistuksen haluavat, on olemassa muutamia sääntöjä, joita heidän kannattaa noudattaa suunnittelussa. Luonnollinen valaistus on yksi parhaista tavoista valaista tila ilman, että sisälle tarvitsee lisätä kovinkaan paljon yleisvalaistusta. Jotkut voivat haluta hyödyntää luonnonvaloa, jota on saatavilla länsi- tai eteläpuolella olevista ikkunoista. Avaamalla talon länsi- ja eteläpuolen ikkunat päivällä, sekä käyttämällä verhoja tai kaihtimia ihmiset voivat maksimoida auringosta saatavan valon määrän.

 

Luonnonvalo on energiatehokasta. Kaiken lisäksi se on hyväksi ihmisten mielialalle ja voi parhaimmillaan vähentää muun, keinotekoisen valaistuksen määrää. Jos aamuherätykset ovat vaivalloisia, on mahdollista asentaa automaattisesti avautuvat kaihtimet.

 

Valo on tärkeää turvallisuuden kannalta

 

Valaistus on myös erittäin tärkeä osa kodin turvallisuutta, ja Suomessa tämä myös korostuu pimeänä syksynä ja talvena. Turvallisuusvalaistus voi näyttää tyylikkäältä, riippuen siitä, kuinka turvavalaistus ajatellaan. Pimeä portaikko voidaan valaista vaikkapa LED-valoletkuilla tai nauhoilla, jolloin valosta tulee erityisen tyylikäs.

 

Keittiössä tarvitaan taas reilusti valoa, jotta pystytään tekemään ruokaa. Kannattaakin miettiä, olisiko liiketunnistimella toimivat valot järkeviä eri puolilla kotia. Ne auttavat varsinkin yöllistä kulkijaa, jos haluaa käydä unenpöpperöisenä kylpyhuoneessa. Valaistuksen sijoittelu on ratkaisevan tärkeää tyylin ja käytännöllisyyden vuoksi. Keittiössä riippuvalaisimen tulisi olla sopivan korkealla, ettei se haittaa esimerkiksi tiskipöydän käyttöä.

 

Keittiössä tuleekin asennuttaa valaistus aina noin 30 cm korkeimpien elementtien yläpuolelle. Mutta muista myös lisätä valaistusta kaappien alle. Monet asennuttavat !  kaappien alle LED-valonauhat, jotka valaisevat työtasot.

 

Asenna keittiössä valaistus myös aina mahdollisen saarekkeen keskelle. Saarekkeen yläpuolelle voidaan asentaa vaikkapa kolme valaisinta, joista keskimmäinen valaisin sijaitsee aivan saarekkeen keskellä, jolloin se toimii “ohjaimena” kahdelle muulle valaisimelle, jotka on sijoitettu samalle etäisyydelle tästä keskimmäisestä valaisimesta.